Rata inflației este în scădere ușoară în zona euro, dar se menține peste nivelul optim vizat de Banca Centrală Europeană, anunță Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).
”Inflația anuală este de așteptat să fie la nivelul de 2,5% în iunie 2024, în scădere de la 2,6%, cât a fost în mai”, anunță Eurostat.
”Analizând principalele componente ale inflației zonei euro, serviciile ar urma să aibă cea mai mare rată anuală în iunie (4,1%, stabilă în raport cu luna mai), fiind urmate de alimente și tutun (2,5%, față de 2,6% în mai), produse industriale non-energetice (0,7%, stabil față de mai) și energie (0,2%, comparativ cu 0,3% în mai)”, precizează Eurostat.
Belgia are cea mai mare inflație anuală din zona euro (5,5%), fiind urmată de Spania (3,5%) și de Croația (3,4%).
Germania și Franța au rate ale inflației de 2,5%, în timp ce în Italia este la nivelul de 0,9%.
Guvernul Germaniei a raportat luni, conform propriilor estimări, o rată a inflației de 2,2% în luna iunie.
La începutul lunii iunie, Banca Centrală Europeană (BCE) a dispus, pentru prima dată în ultimii doi ani, reducerea nivelului dobânzii de referință în zona euro cu 0,25%, subliniind însă că va continua o politică monetară ”restrictivă” pentru atingerea obiectivului unei inflații de 2,0%.
Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor au scăzut la nivelurile de 4,25%, 4,50% și 3,75%.
BCE a semnalat că menține determinarea de a asigura ”revenirea inflației la ținta de 2,0% pe termen mediu”.
”Pentru a atinge acest obiectiv, dobânzile vor fi menținute la niveluri suficient de restrictive cât va fi necesar. Consiliul Guvernatorilor va continua o abordare bazată pe date, urmând să stabilească la fiecare ședință nivelul adecvat al dobânzilor și durata restricțiilor. Deciziile vor fi luate în funcție de evaluarea perspectivelor inflației, de datele economice și financiare, de dinamica inflației subzistente și de forța transmiterii politicii monetare. Consiliul Guvernatorilor nu se angajează pe o direcție prestabilită în materie de politică monetară”, a subliniat BCE.
Foto: Profimedia
Citește și:
Bloomberg: UMILINȚA electorală suferită de Emmanuel Macron este un semnal de rău augur pentru Europa